Vestrið gegn hinum?

by Baldur McQueen

Aljþjóðadómstólinn (ICC) hefur nýlega gefið út ákæru á hendur Omar Hassan al-Bashir, forseta Súdan.  Fáir efast um réttmæti ákærunnar, en í opnu bréfi Jurgen Todenhöfer til ICC spyr hann þó hvort apparatið sé í raun lítið annað en dómstóll vesturlanda gegn afgangi heimsins.

The international Criminal Court needs to ask itself it wants to be a court for the entire world based on laws that apply to all, or whether it shall choose to just be Criminal Court of the West against rest of the world – a court  of the most powerful against weaker nations.  The fact that so far only political leaders of smaller nations have been prosecuted raises some doubts.
(Dialog International, 19.07 2008)

Jurgen bendir á að árásarstríð Bandaríkjamanna og Breta gegn Írak hafi verið úrskurðað ólöglegt af Kofi Annan; alþjóðalög hafi verið brotin.  Undir þetta hafa fleiri tekið.

The justifications for the Iraq War were untrue and therefore the war itself, according to the then General Secretary of the United Nations Kofi  Annan was "illegal"; it was a violation of international law. It was apparent to everyone that there were no issues of national security involved. There was no resolution of the UN Security Council.  Even the Federal High Court in Germany declared the Iraq War a violation of international law in 2005.
(Dialog International, 19.07 2008)

Ekki vil ég meta hvort Bush og Blair eigi skilið refsingu fyrir snarvitlausar ákvarðanir í upphafi innrásarinnar í Írak, en vilji ICC halda andliti sem alþjóðadómstóll hefði ég talið fullkomlega eðlilegt að möguleiki á ákæru væri skoðaður af alvöru.  
Um 600.000 óbreyttir borgarar hafa látist í kjölfar innrásarinnar – langflestir drepnir af Bandaríkjamönnum.  Spurning hversu lengi megi afsaka dráp á saklausum borgurum með klisjunni um að Saddam hafi verið illmenni?

According to the results of an independent American-Iraqi "Lancet Study" more than 600,000 civilians have died from this war aggression – the majority killed by US troops.  The independent British institute ORB has likewise determined that over one million people have lost their lives so far in this conflict.  One million have been wounded, nearly five million are refugees.  Their suffering and their deaths must not go unpunished.
(Dialog International, 19.07 2008)

FacebookTwitterGoogle+Pinterest